Ny legeplads i Struer, grøn kulturoase på Nørrebro og et træningscenter i Svaneke. Det er bare tre ud af de 47 projekter, der har fået støtte fra Nykredits Fond i maj 2023.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Formand i Nykredits Fond, Michael Demsitz, udtaler:

Jeg er utrolig glad for, at vi endnu engang kan glæde en masse mennesker med donationer fra Nykredits Fond. Vi har en ambition om at være til gavn for hele Danmark, så det er glædeligt at se, at vi kan støtte projekter helt fra Tarm til Østerbro.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Bevillingerne fra Nykredits Fond er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – hvert år giver et tilskud til fondens arbejde.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning i uge 20 2023.

Se alle bevillingerne her.

I Danmark har vi en stærk tradition for at dyrke hverdagens arkitektur. Arkitektur, der favner os i dagligdagen. Fra vi afleverer børnene i daginstitutionen til vi dyrker vores sport i den lokale idrætsforening. I år giver Nykredits Fond Skandinaviens største Arkitekturpris til tre arkitekter, der netop har gjort sig bemærket i den arkitektur, vi møder til daglig. 

Man skulle måske tro, at det var ligetil. Men at skabe hverdagsarkitektur kræver indsigt. Her handler det ikke om at udforme store prestigebyggerier. Det handler derimod om et virke i øjenhøjde, hvor der lyttes til brugerne, og hvor kvaliteten afhænger af arkitekternes interesse for menneskers dagligdag.

Med deres helt særlige forståelse, indlevelse – og kærlighed for hverdagen – tildeles dette års Arkitekturpris på 500.000 kr. arkitekterne Eva Jarl Hansen, Lise Sehested og Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter.

Siden 1992 har tegnestuen gjort sig bemærket med et solidt aftryk i den arkitektur, vi møder til daglig.

De står blandt andet bag Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune, EVC Multihal ved Voldparken Skole, Nyboder Skole og Multihal og fritidshjemmet Tidsmaskinen ved Lergravsparken. 

Partner og arkitekt Eva Jarl Hansen udtaler: ”Vi har gennem alle årene gjort os umage for at skabe mest mulig arkitektonisk kvalitet for pengene – også på mindre opgaver. Vores fokus er altid, at bygningen skal give noget tilbage omgivelserne, og at der skal skabes en relation mellem det nye og konteksten, så der opstår en inspirerende ny helhed”.

BBP Arkitekter navigerer ofte i organisationer med små budgetter og mange stemmer. Og selvom det nærmest er en kunst i sig selv – så formår de samtidig at holde fokus og udforme langtidsholdbar kvalitet og generøse rammer for de mennesker, der skal have en hverdag til at fungere. På  beundringsværdig vis fastholder de blikket og manøvrerer sig gennem udfordringer fra personalenormeringer i institutioner til reducering af byggeriers klimabelastninger. 

I Nykredits Fond mener vi, at her skal være godt at bo og leve. Vi støtter projekter, der gavner udviklingen i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene. Derfor er vi også stolte over at kunne hylde de arkitekter, der gør disse ting mulige. 

Eva Jarl Hansen takker for anerkendelsen: ”Det betyder utrolig meget at få en bred faglig anerkendelse for tegnestuens arbejde gennem mange år, og ikke kun for et enkelt projekt. Det er også en anerkendelse af vores dygtige og engagerede medarbejdere”.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser uddeles mandag d. 8. maj kl. 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod Brygge 1-3 i København. Der uddeles i alt fire priser.

Modtagerne af Nykredits Fonds Arkitekturpriser er:

 • Arkitekturprisen (500.000 kr.): Arkitekterne Eva Jarl Hansen, Lise Sehested og Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter
 • Motivationsprisen (250.000 kr.): Arkitekt MAA, Peter Kjær
 • Bæredygtighedsprisen (250.000 kr.): Professor, Centerleder, Arkitekt MAA, Anne Beim
 • Hædersprisen (50.000 kr.): Arkitekt, Karen Kjærgaard

Fakta

Nykredits Fond uddeler hvert år Skandinaviens største arkitekturpris. Prisen gives til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987. Det er bestyrelsen i Nykredits Fond, der vælger modtageren på baggrund af en indstilling fra et fagkyndigt prisudvalg.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – har givet tilskud til uddelingerne.

Nykredits Fonds bestyrelse:

 • Michael Demsitz (formand)
 • Preben Sunke (næstformand)
 • Benny Kirkegaard
 • Inge Sand
 • Lotte Eskesen
 • Louise Mogensen
 • Michael Kaas-Andersen

Prisudvalget:

 • Dan Cornelius, Arkitekt MAA, Partner, Medindehaver af Cornelius Vöge
 • Marianne Levinsen, Arkitekt MAA, Marianne Levinsen Landskab ApS
 • Søren Nielsen, Arkitekt MAA, Partner Vandkunsten
 • Kathrin Susanna Gimmel, Architect, Partner JAJA Architects ApS

Kontakt:

Laura Havlit, Kommunikationskonsulent

Tlf. 42210426

[email protected]

Saunahus til vinterbadere i Farsø, Danmarks flotteste busskur i Skjern og en fællesskabspark i Bagenkop.  Det er blot tre af de projekter, der i december har fået støtte fra Nykredits Fond.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Se alle bevillingerne fra december her.

I december har fonden uddelt midler for knap 4,5 millioner kroner i alt. Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning. Næste ansøgningsfrist er 14. april 2023.

Det støtter vi

Prøveboliger på Aarø, skate- og løbehjulspark i Them og energioptimering af Lundby Kultur og Forsamlingshus. En masse gode projekter har i august fået støtte fra Nykredits Fond.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Se alle bevillingerne fra august her.

I august har fonden uddelt midler for knap 6,2 millioner kroner i alt.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning den 17. august.

Nykredits Fond har i maj uddelt midler til 67 projekter rundt om i hele Danmark. Projekterne spænder fra renovering af legepladser i Næstved til ny købmandsbutik på Strynø.

Se alle bevillingerne her.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning fra 17. maj 2022.

Næste ansøgningsfrist er 26. juli 2022.

En perlerække af de mest ikoniske bygninger, pladser, byrum, museer og institutioner i Danmark har sit helt unikke særpræg og karakter efter mørkets frembrud. Det kan vi blandt andet takke Jesper Kongshaug for, som nu modtager Skandinaviens største arkitekturpris for sit arbejde både herhjemme og i udlandet.  

Med sin eftertænksomme og følsomme tilgang til sit arbejde har lysdesigner Jesper Kongshaug – kendt som Lysets mester – blandt andet sat Ragnarock, Tivoli, KB Hallen, Den Blå Planet, Amager Bakke, Operaen, Skuespilhuset og Højbro Plads i rampelyset – bogstavelig talt. Og særligt lys er for Jesper Kongshaug helt afgørende for det liv, vi ser, oplever og er en del af i de byrum og bygninger, hvor vi færdes.

”Lys har en vigtig indvirkning på vores følelser og adfærd. Lys kan åbne en plads og skabe rum for liv – eller i værste fald efterlade den tom.” siger han, og minder om, at den langsomme ændring fra dagslys til mørke betyder, at vi især i Norden er gode til at iagttage denne overgang. ”Herhjemme kan vi ikke få nok af lyset, fordi vi ikke har så meget af det. Nordiske arkitekter har et ubesværet forhold til lyset, og de tænker det ind i arkitekturen – både bevidst og ubevidst.”  

KB Hallen i København

Det er netop ekspertisen i at bruge lyset på den rette måde, som er grunden til, at Jesper er anerkendt herhjemme såvel som i udlandet. I 2013 satte han lys på JF Kennedy Center i Washington DC, hvilket gjorde skaberne bag hitserien House of Cards så begejstrede, at hans belysning af bygningen efterfølgende kom til at indgå i introen til serien.

Han har ligeledes undervist på Stanford Universitet i USA og i Peking, Shanghai, Hong Kong, Prag, Stockholm, Oslo mv. Herhjemme er Jesper Kongshaug adjungeret professor på Kolding Designskole og hans foredrag om lys og mørke er efterspurgt flere steder. Ligeledes er han engageret formand for Københavns Lysfestival, der afvikles hver februar i hele København.

For Jesper Kongshaug er lyset dog meget mere end et arbejde. Det er en passion, hvor den kunstneriske proces og den konkrete virkelighed går op i en højere enhed.

”Selv om det ofte er en del af en kunstnerisk proces, når jeg skaber belysningsløsninger, er det ikke bare et udtryk for fri fantasi, men noget der skal fungere i praksis”.  

Jesper Kongshaug modtager Nykredits Fonds Arkitekturpris 2022 på 500.000 kroner netop for sin passion og for sit beundringsværdige virke i både indland og udland.

Skuespilhuset i København

Nykredits Fonds Arkitekturpriser uddeles onsdag den 18. maj klokken 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod 1-3 i København. Der uddeles i alt tre priser.
 
Modtagerne af Nykredits Fonds Arkitekturpriser 2022 er:

Arkitekturprisen, 500.000 kr.: Jesper Kongshaug
Bæredygtighedsprisen, 250.000 kr.: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge og Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov
Motivationsprisen, 250.000 kr.: Anders Lind og Thomas Tulinius

Priserne uddeles onsdag den 18. maj kl. 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod Brygge 1-3 i København.

Fakta

Nykredits Fond uddeler hvert år Skandinaviens største arkitekturpris. Prisen gives til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987. Det er bestyrelsen i Nykredits Fond, der vælger modtageren på baggrund af en indstilling fra et fagkyndigt prisudvalg.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – har givet et tilskud til uddelingerne.
 
Nykredits Fonds bestyrelse:

 • Michael Demsitz (formand)
 • Preben Sunke (næstformand)
 • Benny Kirkegaard
 • Inge Sand
 • Lotte Eskesen
 • Louise Mogensen
 • Michael Kaas-Andersen


Prisudvalget:

 • Dan Cornelius, Arkitekt MAA, Partner, Medindehaver af Cornelius Vöge
 • Marianne Levinsen, Arkitekt MAA, Marianne Levinsen Landskab ApS
 • Signe Cold, Arkitekt MAA, direktør Entasis A/S
 • Kasper Guldager Jensen, Arkitekt MAA, Co-Founder, Home.Eart


 
Yderligere oplysninger:
·         Kontakt kommunikationsmedarbejder Laura Havlit på 42210426 eller [email protected]

De kan glæde sig i Gudumholm, Klitmøller og Humble. Det er bare tre af de byer, hvor Nykredits Fond netop har uddelt midler til projekter, der kan styrke både lokalmiljø og fællesskab.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning fra den 5. november 2021.

Se alle bevillingerne fra november 2021 her.

Næste ansøgningsfrist til Nykredits Fond er den 8. april 2022.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, da Fjordglimt Kulturhus indviede deres nye rammer den 2. september 2021. Og sikke en indvielse.

Over 100 mennesker stod klar, da dørene åbnede til det nye kulturhus i Jyllinge, der har været undervejs i flere år. Som repræsentant fra Nykredit var Michael Sonne, der glad kunne overrække de 250.000 kroner, som Nykredits Fond har doneret til etableringen af huset.

Etableringen af Fjordglimt Kulturhus er et godt eksempel på, hvad Nykredits Fond støtter. Fonden ønsker at støtte udviklingen på by og i land, og med Fjordglimt Kulturhus er det netop formålet. Ligeledes er projektet taget i fællesskab af en gruppe af borgere – og projektet har ikke mindst relation til bebyggelse, hvilket fonden i særlig grad målretter sine midler til.

Stort tillykke til Fjordglimt Kulturhus med det nye hus.

Det er et eksempel på det fantastiske foreningsliv og sammenhold, der er i Aarslev

Sådan sagde repræsentant fra Nykredits Fond Andreas Møller om Aarslev Boldklub, da han den 19. september 2021 kunne overrække 75.000 kroner til klubben. Sammen med ham var repræsentant fra Nykredit Odense Kent Malling.

Aarslev Boldklub har oplevet medlemsvækst de seneste år, hvilket har medført pladsmangel i klubben. Med etablering af en ny multibane har klubben fået et stort areal til glæde for både medlemmer og tilskuere – nu og i fremtiden.

Nykredits Fond er glade for at kunne støtte foreningslivet i Danmark. Og med støtten til Aarslev Boldklub håber vi på, at mange flere vil finde glæde og engagement i klubben fremover.

Nykredits Fond har endnu engang overrakt sine prestigefyldte arkitekturpriser. Hovedprisen er med sine 500.000 kroner Skandinaviens største og uddeles til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet.

Årets tema for Nykredits Fonds Arkitekturpriser er Helheder: Den store skala, det brede udsyn. Et tema, hvor der sættes spot på inddragelse af de omkringliggende miljøer, landskaber og stemninger – både i og udenfor landets grænser.

Modtageren af dette års arkitekturpris er landskabsarkitekt Marianne Levinsen, der ejer Marianne Levinsen Landskaber ApS. Med sine hovedværker som Tietgen Kollegiet, CBS campusområde, Vadehavscentret samt det store mindesmærke for terrorangrebet på Utøya i Trondheim i Norge, har Marianne Levinsen til stadighed fokus på alsidighed og det brede spektrum. Formand for prisudvalget, arkitekt Mette Tony, begrunder årets modtager: 

”Marianne Levinsens vedholdende evne til at etablere høj kvalitet og et poetisk nærvær i sine landskaber gør, at hun er aktuel og relevant i dag – mere end nogensinde. Hun beriger vores fysiske miljø og skaber de landskabelige oplevelser, der bliver pejlemærker for os alle og de kommende generationer. Marianne Levinsen er på alle måder en værdig modtager af Nykredits Fonds arkitekturpris”.

Også formand for Nykredits Fond Nina Smith ser Marianne Levinsen som den helt rigtige modtager:

”Vi har en stolt arkitektonisk tradition i Danmark, som Marianne Levinsen på fineste vis viderefører. Hun fortjener derfor den kollegiale anerkendelse, der ligger i at modtage Nykredits Fonds Arkitekturpris”.

Også Marianne Levinsen selv anser prisen som en stor ære:

”Nykredits Fond sætter pris på arkitekturen – og det har jeg nu personligt fået at mærke. Det er en meget stor glæde og ære at blive udpeget til en så fornem pris som denne”.

Ud over hovedprisen på 500.000 kroner uddeler Nykredits Fond også en Motivationspris og en Bæredygtighedspris på 250.000 kroner, samt en Hæderspris på 50.000 kroner.

Motivationsprisen på 250.000 kroner uddeles til en eller flere talentfulde arkitekter, og er en hjælp til at videreudvikle på et allerede synligt talentfuldt arbejde. I år går Motivationsprisen til arkitekterne Søren Johansen og Sebastian Skovsted, som ejer Johansen Skovsted Arkitekter. De endnu unge arkitekter tilhører en årgang af fagets udøvere, der arbejder insisterende på en arkitektonisk kvalitet i det fåmælte. Med deres projekt for ombygningen af de tre pumpestationer i deltaet ved Skjern Å i Ringkøbing Fjord (2015-2016) gjorde de sig for alvor bemærket – både herhjemme og i udlandet – som særligt begavede og ekstremt dygtige arkitekter, der på én gang formår at omsætte program og (beskeden) økonomi til et værk, der understreger og bekræfter arkitektfagets umådelige virke og relevans.

Bæredygtighedsprisen på 250.000 kroner uddeles til en eller flere arkitekter, som udover at gøre noget særligt for arkitekturen, også har særligt fokus på, at arkitektur, miljø og klima går op i en højere enhed. I år uddeles prisen til Signe Kongebro og Jakob Strømann-Andersen fra Henning Larsens Tegnestue for deres årelange indsats i at udvikle og fremme viden om og anvendelsen af bæredygtige løsninger i tegnestuens virke. Igennem deres engagement og åbne tilgang til samarbejde og videndeling, har de ikke kun været udviklende for Henning Larsens Tegnestue, men også for hele byggebranchen – både i et skandinavisk, men også i et internationalt perspektiv.

I 2021 går Hædersprisen til en person, der har gjort en helt særlig indsats for dansk arkitektur. Prisen på 50.000 kroner går til arkitekt Jakob Brandtberg Knudsen, der udover at være dekan på Det Kongelige Akademi også er ejer af Ingvartsen Arkitekter. Jakob Brandtberg Knudsen modtager Hædersprisen for sit arbejde med, hvordan en arkitektstand fra et rigt udviklet land med overskud, indsigt og talent kan gøre en markant forskel i udsatte områder, hvor en basal sund levestandard ikke altid er mulig. Ved at analysere effekten af arkitektur på indeklimaet og relatere disse faktorer til helbredet – især risikoen for myggebårne smitsomme sygdomme såsom malaria i tropiske områder – skaber han forbilleder for nye boligtyper i områderne.

Den fysiske overrækkelse af arkitekturpriserne for 2021 er blevet slået sammen med overrækkelsen af priserne fra 2020, der blev udskudt på grund af COVID-19. Overrækkelsesceremonien foregår den 15. september 2021 i Glaskuben i København.