Det er snart juleaften, men allerede nu kan 45 projekter over hele Danmark glæde sig over, at de har fået støtte fra Nykredits Fond.

Det gælder blandt andet Rudme Friskole, som får midler til en modernisering af deres forsamlingshus, Vejle Kommune, der får støtte til udvikling af naturterapi for unge, sårbare borgere og Troldhøj vuggestue og børnehave, der får midler til en ny legeplads.

Projekterne spænder bredt, men de falder alle sammen inden for fondens mål som er at yde støtte til bredden, byggeriet og fællesskabet.

Se alle bevillingerne for december 2023 her.

Næste ansøgningsfrist er den 5. april 2024.

Er det relevant for dig at søge Nykredits Fond?

Hvis du overvejer at søge om støtte fra Nykredits Fond, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i fondens formål. På den måde undgår du at søge forgæves. Vi har samlet svar på en række gængse spørgsmål om at søge og modtage midler fra Nykredits Fond. Du finder vores Q&A her.

Det er også en god ide, hvis du orienterer dig i, hvilken type projekter der tidligere har modtaget støtte fra fonden. Se tidligere støttede projekter her.

Hør, hvad det har betydet for Fjordglimt Forsamlingshus at få støtte fra Nykredits Fond:

Mens fokus i mange år har været på fysisk træning i traditionelle motionscentre, bliver det nu også muligt at træne hjernen og dyrke mentalt sunde fællesskaber, når verdensnyheden: Skakkens Hus – hjernens motionscenter® – et mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer, åbner i 2024. Dansk Skoleskak står bag realiseringen, der sker med opbakning fra bl.a. A.P. Møller Fonden, den filantropiske forening Realdania og Nykredits Fond.

Dansk Skoleskak er nok bedst kendt for at organisere skoleskak på knap 600 skoler landet over, hvor 60.000 unge spiller hjernen stærk, men organisationen står også bag verdensnyheden: Skakkens Hus – hjernens motionscenter® – et mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer.

Dansk Skoleskak vil i Sølvgade 15 i København (50 m. fra Kongens Have) etablere Skakkens Hus – hjernens motionscenter® på 750 m2, så 25.000 besøgende årligt kan inviteres til mentalt sunde aktiviteter på tværs af køn og kultur, generationer og grænser. I dag rummer stedet et rejsebureau, men fra 2024 skabes et fyrtårn, hvor skoleklasser begejstres for skoleskak, spilbaseret matematik og lærer om mental sundhed, mens børn, unge, voksne og ældre inviteres til nye fællesskaber på tværs af generationer.

Professor i psykologi og ambassadør for initiativet, Svend Brinkmann, forklarer hvorfor det er et klogt træk:

”Da det fysiske arbejde blev mindre, voksede de klassiske motionscentre frem. I en fremtid med AI, ChatGPT mv., bliver der behov for mere hjernetræning. Derfor er Skakkens Hus – hjernens motionscenter® et klogt modtræk, også til den digitale tsunami, der skyller ind over os i disse år og ift. den ensomhed, som et stigende antal børn, unge, voksne og ældre oplever. Jeg er derfor glad for at være ambassadør for Skakkens Hus – hjernens motionscenter®, som et nyt mødested for mental sundhed og fællesskab på tværs af generationer”.

Ud over professor Svend Brinkmann er rektor på Designskolen Kolding og medlem af regeringens trivselskommission, professor, Lene Tanggaard, mesterkok/iværksætter, Claus Meyer og verdens bedste skakspiller, norske Magnus Carlsen, blandt ambassadørerne for Skakkens Hus – hjernens motionscenter®.

STOR FONDSSTØTTE

Ud over det indledende bidrag fra A.P. Møller Fonden på 7,5 mio. kr., støtter den filantropiske forening Realdania med 5 mio. kr. og Area9 Innovation ApS med 1 mio. kr. Sammen med opbakning fra bl.a. Otto Mønsteds Fond, Ole Kirks Fond, Nykredits Fond, virksomheder og private, kan realiseringen af Skakkens Hus – hjernens motionscenter® begynde. Støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, sikrer også royal opbakning til initiativet tæt på Kongens Have.

KULTURELT DANNENDE OG UDDANNENDE

Skakkens Hus – hjernens motionscenter® er kulturelt dannende og uddannende, når børn, unge, voksne og ældre mødes på tværs af generationer over skakbrættet. Her skal håndtryk og analoge aktiviteter skabe nye møder på tværs af generationer, hvor flere kigger op fra skærmen, kigger hinanden i øjnene og er sammen på nye måder. Det er nyt kultur- og fritidstilbud, der er åbent for alle, men som også appellerer til de mere tænksomme typer, der ikke er kendt for at råbe højest, og måske ikke tiltrækkes af de traditionelle tilbud som spejder, idræt eller kunstudstillinger.

Generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er naturligvis glad for, at Dansk Skoleskak med Skakkens Hus – hjernens motionscenter®, kommer til at hjælpe endnu flere:

”Det er en stor milepæl for alle i Dansk Skoleskak, at vi nu kan starte realiseringen af verdensnyheden Skakkens Hus – hjernens motionscenter®. Stor tak til ambassadører, fonde, virksomheder, private og alle der støtter op om, at flere kigger op fra skærmen, begejstres for skoleskak, matematik og spiller hjernen stærk i mentalt sunde fællesskaber på tværs af generationer”.

SKAKKENS HUS – HJERNENS MOTIONSCENTER® POP-UP

De kommende brugere inviteres til at medudvikle verdensnyheden, så allerede 27. september 2023 kl. 14 åbner Skakkens Hus – hjernens motionscenter® POP-UP på 150 m2 i Sølvgade, hvor børn, unge, voksne og ældre året ud inviteres til at afprøve aktiviteter og komme med input til Skakkens Hus – hjernens motionscenter®. Derefter forestår en større ombygning, inden verdensnyheden Skakkens Hus – hjernens motionscenter® officielt kan åbnes for offentligheden.

De har noget at glæde sig til i blandt andet Bjerndrup, Ramsing og Nyborg, hvor Nykredits Fond netop har uddelt midler til gavn og glæde for udviklingen i og omkring byerne. 

Ramsing får sig et nyt forsamlinghus, Bjerndrup en bålhytte – og i Nyborg får borgerne sig et helt nyt motionscentrum, som skal være med til at øge den fysiske og mentale trivsel. 

I august har fonden uddelt midler til 23 spændende projekter rundt om i hele Danmark. Uddelingerne er kun mulige, fordi Forenet Kredit – foreningen bag Nykredit og Totalkredit – hvert år giver tilskud til fondens arbejde.  

Formand i Nykredits Fond Michael Demsitz udtaler: 

“Jeg er utroligt glad for, at Nykredits Fond endnu engang kan uddele midler til en masse gode projekter. Både Nykredit og Forenet Kredit har en ambition om, at koncernen skal yde lån til hele Danmark. Den ambition understøtter Nykredits Fond ved at støtte projekter, der gavner udviklingen i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene”.

Se alle bevillingerne for august 2023 her.

Ny legeplads i Struer, grøn kulturoase på Nørrebro og et træningscenter i Svaneke. Det er bare tre ud af de 47 projekter, der har fået støtte fra Nykredits Fond i maj 2023.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Formand i Nykredits Fond, Michael Demsitz, udtaler:

Jeg er utrolig glad for, at vi endnu engang kan glæde en masse mennesker med donationer fra Nykredits Fond. Vi har en ambition om at være til gavn for hele Danmark, så det er glædeligt at se, at vi kan støtte projekter helt fra Tarm til Østerbro.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Bevillingerne fra Nykredits Fond er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – hvert år giver et tilskud til fondens arbejde.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning i uge 20 2023.

Se alle bevillingerne her.

I Danmark har vi en stærk tradition for at dyrke hverdagens arkitektur. Arkitektur, der favner os i dagligdagen. Fra vi afleverer børnene i daginstitutionen til vi dyrker vores sport i den lokale idrætsforening. I år giver Nykredits Fond Skandinaviens største Arkitekturpris til tre arkitekter, der netop har gjort sig bemærket i den arkitektur, vi møder til daglig. 

Man skulle måske tro, at det var ligetil. Men at skabe hverdagsarkitektur kræver indsigt. Her handler det ikke om at udforme store prestigebyggerier. Det handler derimod om et virke i øjenhøjde, hvor der lyttes til brugerne, og hvor kvaliteten afhænger af arkitekternes interesse for menneskers dagligdag.

Med deres helt særlige forståelse, indlevelse – og kærlighed for hverdagen – tildeles dette års Arkitekturpris på 500.000 kr. arkitekterne Eva Jarl Hansen, Lise Sehested og Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter.

Siden 1992 har tegnestuen gjort sig bemærket med et solidt aftryk i den arkitektur, vi møder til daglig.

De står blandt andet bag Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune, EVC Multihal ved Voldparken Skole, Nyboder Skole og Multihal og fritidshjemmet Tidsmaskinen ved Lergravsparken. 

Partner og arkitekt Eva Jarl Hansen udtaler: ”Vi har gennem alle årene gjort os umage for at skabe mest mulig arkitektonisk kvalitet for pengene – også på mindre opgaver. Vores fokus er altid, at bygningen skal give noget tilbage omgivelserne, og at der skal skabes en relation mellem det nye og konteksten, så der opstår en inspirerende ny helhed”.

BBP Arkitekter navigerer ofte i organisationer med små budgetter og mange stemmer. Og selvom det nærmest er en kunst i sig selv – så formår de samtidig at holde fokus og udforme langtidsholdbar kvalitet og generøse rammer for de mennesker, der skal have en hverdag til at fungere. På  beundringsværdig vis fastholder de blikket og manøvrerer sig gennem udfordringer fra personalenormeringer i institutioner til reducering af byggeriers klimabelastninger. 

I Nykredits Fond mener vi, at her skal være godt at bo og leve. Vi støtter projekter, der gavner udviklingen i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene. Derfor er vi også stolte over at kunne hylde de arkitekter, der gør disse ting mulige. 

Eva Jarl Hansen takker for anerkendelsen: ”Det betyder utrolig meget at få en bred faglig anerkendelse for tegnestuens arbejde gennem mange år, og ikke kun for et enkelt projekt. Det er også en anerkendelse af vores dygtige og engagerede medarbejdere”.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser uddeles mandag d. 8. maj kl. 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod Brygge 1-3 i København. Der uddeles i alt fire priser.

Modtagerne af Nykredits Fonds Arkitekturpriser er:

  • Arkitekturprisen (500.000 kr.): Arkitekterne Eva Jarl Hansen, Lise Sehested og Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter
  • Motivationsprisen (250.000 kr.): Arkitekt MAA, Peter Kjær
  • Bæredygtighedsprisen (250.000 kr.): Professor, Centerleder, Arkitekt MAA, Anne Beim
  • Hædersprisen (50.000 kr.): Arkitekt, Karen Kjærgaard

Fakta

Nykredits Fond uddeler hvert år Skandinaviens største arkitekturpris. Prisen gives til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987. Det er bestyrelsen i Nykredits Fond, der vælger modtageren på baggrund af en indstilling fra et fagkyndigt prisudvalg.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – har givet tilskud til uddelingerne.

Nykredits Fonds bestyrelse:

  • Michael Demsitz (formand)
  • Preben Sunke (næstformand)
  • Benny Kirkegaard
  • Inge Sand
  • Lotte Eskesen
  • Louise Mogensen
  • Michael Kaas-Andersen

Prisudvalget:

  • Dan Cornelius, Arkitekt MAA, Partner, Medindehaver af Cornelius Vöge
  • Marianne Levinsen, Arkitekt MAA, Marianne Levinsen Landskab ApS
  • Søren Nielsen, Arkitekt MAA, Partner Vandkunsten
  • Kathrin Susanna Gimmel, Architect, Partner JAJA Architects ApS

Kontakt:

Laura Havlit, Kommunikationskonsulent

Tlf. 42210426

[email protected]

Saunahus til vinterbadere i Farsø, Danmarks flotteste busskur i Skjern og en fællesskabspark i Bagenkop.  Det er blot tre af de projekter, der i december har fået støtte fra Nykredits Fond.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Se alle bevillingerne fra december her.

I december har fonden uddelt midler for knap 4,5 millioner kroner i alt. Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning. Næste ansøgningsfrist er 14. april 2023.

Det støtter vi

Prøveboliger på Aarø, skate- og løbehjulspark i Them og energioptimering af Lundby Kultur og Forsamlingshus. En masse gode projekter har i august fået støtte fra Nykredits Fond.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Se alle bevillingerne fra august her.

I august har fonden uddelt midler for knap 6,2 millioner kroner i alt.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning den 17. august.

Nykredits Fond har i maj uddelt midler til 67 projekter rundt om i hele Danmark. Projekterne spænder fra renovering af legepladser i Næstved til ny købmandsbutik på Strynø.

Se alle bevillingerne her.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning fra 17. maj 2022.

Næste ansøgningsfrist er 26. juli 2022.

En perlerække af de mest ikoniske bygninger, pladser, byrum, museer og institutioner i Danmark har sit helt unikke særpræg og karakter efter mørkets frembrud. Det kan vi blandt andet takke Jesper Kongshaug for, som nu modtager Skandinaviens største arkitekturpris for sit arbejde både herhjemme og i udlandet.  

Med sin eftertænksomme og følsomme tilgang til sit arbejde har lysdesigner Jesper Kongshaug – kendt som Lysets mester – blandt andet sat Ragnarock, Tivoli, KB Hallen, Den Blå Planet, Amager Bakke, Operaen, Skuespilhuset og Højbro Plads i rampelyset – bogstavelig talt. Og særligt lys er for Jesper Kongshaug helt afgørende for det liv, vi ser, oplever og er en del af i de byrum og bygninger, hvor vi færdes.

”Lys har en vigtig indvirkning på vores følelser og adfærd. Lys kan åbne en plads og skabe rum for liv – eller i værste fald efterlade den tom.” siger han, og minder om, at den langsomme ændring fra dagslys til mørke betyder, at vi især i Norden er gode til at iagttage denne overgang. ”Herhjemme kan vi ikke få nok af lyset, fordi vi ikke har så meget af det. Nordiske arkitekter har et ubesværet forhold til lyset, og de tænker det ind i arkitekturen – både bevidst og ubevidst.”  

KB Hallen i København

Det er netop ekspertisen i at bruge lyset på den rette måde, som er grunden til, at Jesper er anerkendt herhjemme såvel som i udlandet. I 2013 satte han lys på JF Kennedy Center i Washington DC, hvilket gjorde skaberne bag hitserien House of Cards så begejstrede, at hans belysning af bygningen efterfølgende kom til at indgå i introen til serien.

Han har ligeledes undervist på Stanford Universitet i USA og i Peking, Shanghai, Hong Kong, Prag, Stockholm, Oslo mv. Herhjemme er Jesper Kongshaug adjungeret professor på Kolding Designskole og hans foredrag om lys og mørke er efterspurgt flere steder. Ligeledes er han engageret formand for Københavns Lysfestival, der afvikles hver februar i hele København.

For Jesper Kongshaug er lyset dog meget mere end et arbejde. Det er en passion, hvor den kunstneriske proces og den konkrete virkelighed går op i en højere enhed.

”Selv om det ofte er en del af en kunstnerisk proces, når jeg skaber belysningsløsninger, er det ikke bare et udtryk for fri fantasi, men noget der skal fungere i praksis”.  

Jesper Kongshaug modtager Nykredits Fonds Arkitekturpris 2022 på 500.000 kroner netop for sin passion og for sit beundringsværdige virke i både indland og udland.

Skuespilhuset i København

Nykredits Fonds Arkitekturpriser uddeles onsdag den 18. maj klokken 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod 1-3 i København. Der uddeles i alt tre priser.
 
Modtagerne af Nykredits Fonds Arkitekturpriser 2022 er:

Arkitekturprisen, 500.000 kr.: Jesper Kongshaug
Bæredygtighedsprisen, 250.000 kr.: Tue Hesselberg Foged, Sinus Lynge og Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov
Motivationsprisen, 250.000 kr.: Anders Lind og Thomas Tulinius

Priserne uddeles onsdag den 18. maj kl. 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod Brygge 1-3 i København.

Fakta

Nykredits Fond uddeler hvert år Skandinaviens største arkitekturpris. Prisen gives til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987. Det er bestyrelsen i Nykredits Fond, der vælger modtageren på baggrund af en indstilling fra et fagkyndigt prisudvalg.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – har givet et tilskud til uddelingerne.
 
Nykredits Fonds bestyrelse:

  • Michael Demsitz (formand)
  • Preben Sunke (næstformand)
  • Benny Kirkegaard
  • Inge Sand
  • Lotte Eskesen
  • Louise Mogensen
  • Michael Kaas-Andersen


Prisudvalget:

  • Dan Cornelius, Arkitekt MAA, Partner, Medindehaver af Cornelius Vöge
  • Marianne Levinsen, Arkitekt MAA, Marianne Levinsen Landskab ApS
  • Signe Cold, Arkitekt MAA, direktør Entasis A/S
  • Kasper Guldager Jensen, Arkitekt MAA, Co-Founder, Home.Eart


 
Yderligere oplysninger:
·         Kontakt kommunikationsmedarbejder Laura Havlit på 42210426 eller [email protected]

De kan glæde sig i Gudumholm, Klitmøller og Humble. Det er bare tre af de byer, hvor Nykredits Fond netop har uddelt midler til projekter, der kan styrke både lokalmiljø og fællesskab.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning fra den 5. november 2021.

Se alle bevillingerne fra november 2021 her.

Næste ansøgningsfrist til Nykredits Fond er den 8. april 2022.