61 projekter landet over kan nu blive en realitet med midler fra Nykredits Fond, der har uddelt lidt over 8 mio. kr. Blandt andet kan de glæde sig til en ny legeplads i Glamsbjerg, nyt tag på Bording Forsamlingshus og shelterplads i Kjellerup. 

Formand i Nykredits Fond og Forenet Kredit, Michael Demsitz, fortæller: 

“Jeg er utroligt glad for, at Nykredits Fond endnu engang kan uddele midler til en masse gode projekter. Både Nykredit og Forenet Kredit har en ambition om, at koncernen skal yde lån til hele Danmark. Den ambition understøtter Nykredits Fond ved at støtte projekter, der gavner udviklingen i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene” 

Midlerne er kun mulige, fordi Forenet Kredit giver et tilskud til fonden hvert år.   

Se alle uddelingerne for maj 2024 her.

D. 16. maj 2024 stod i arkitekturens tegn – i hvert fald i Nykredits Fond. Her var årets arkitekturprismodtagere samlet for at blive æret og hyldet for deres arbejde.

Men den store hyldest blev faktisk allerede skudt i gang for nogle uger siden. Her var bestyrelsesmedlem i Nykredits Fond Marie Bender Foltmann nemlig taget ud på arkitekternes tegnestuer og kontorer med kamerahold, blomster og diplomer for at overraske prismodtagerne.

Og overrasket, det blev de. Se selv med herunder.

Årets arkitekturprismodtagere er:

Arkitekturprisen 500.000 kr.

 • Erik Brandt Dam, Arkitekt og Landskabsarkitekt
 • Charlotte Skibsted, Landskabsarkitekt

Erik Brandt Dam og Charlotte Skibsted modtager dette års Arkitekturpris for deres arkitektoniske samarbejde. Sammen udgør de gennem deres fælles projekter et partnerskab med deres klare rollefordeling og stærke individuelle kompetencer. Erik som facilitator for processen og Charlotte med den videdes substans – evnen til at lade det bevidst utilpassede spille sammen med Eriks præcision.

De er bl.a. blevet indstillet for deres fælles projekt ”Bispebjergs Helende Haver”. 

Arkitekturprisen er på 500.000 kr. og uddeles hvert år til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet (fx bygningsarkitektur, bygningskunst eller byplanlægning). Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987.

Motivationsprisen 250.000 kr.

 • ReVærk v. Simeon Østerlund Bamford, Arkitekt
 • ReVærk v. Mathias Nørgård, Arkitekt

Tegnestuen ReVærk er drevet af en virketrang for at undersøge naturmaterialer og dets utallige sammenbygningsformer. De har formået at kaste lys over overbevisende og enkle arkitektureksperimenter og ladet dette spire til en hel vifte af projekter, skalamodeller, arkitektoniske visioner samt konstruktioner, detaljer og helheder, som forener håndværk, natur og arkitektur. Det er glædeligt at se, at værkstedet er en drivkraft, hvor der bogstaveligt eksperimenteres.

ReVærk v. Simon Østerlund Bamford og Mathias Nørgård er bl.a. indstillet for deres værk ”House of Nature” ved Silkeborg.

Nykredits Fonds Motivationspris på 250.000 kr. bliver uddelt til en eller flere talentfulde yngre arkitekter, der har gjort sig bemærket i branchen og offentligheden – også uden nødvendigvis at have realiseret nogle projekter. Prisen er tænkt som opmuntring til at fortsætte og videreudvikle et allerede synligt talentfuldt arbejde. Motivationsprisen er uddelt siden 1991.

Bæredygtighedsprisen 250.000 kr.

 • Kasper Guldager Jensen, Arkitekt

Den grønne omstilling går, også i byggebranchen, alt for langsomt. Det er ikke Kaspers skyld. Han har nemlig igennem de sidste ti år bidraget mere end ret mange andre til at bevidstgøre branchefæller om potentialet i den grønne omstilling. Kasper Guldager Jensen er en gudsbenådet netværker- en handlingens mand, der skaber sine resultater i nuet – på møder og workshops med samarbejdspartnere, hvor han insisterende og skarpt analyserende træffer hurtige og sikre beslutninger, som er kendetegnet ved at være på én gang snævert formålsrettede og bredt kommunikerbare.

Bæredygtighedsprisen er på 250.000 kr. og bliver givet til en eller flere arkitekter, der har særligt fokus på, at arkitektur, miljø og klima går op i en højere enhed. Prisen blev etableret i 2015.

Arkitekturprismodtagerne indstilles af Nykredits Fonds Prisudvalg. Det arkitekturfaglige prisudvalg består af:

 • Dan Cornelius, Arkitekt, Partner/medindehaver af Cornelius Vöge
 • Marianne Levinsen, Arkitekt, Marianne Levinsen Landskab ApS
 • Søren Nielsen, Arkitekt, Partner af Vandkunsten
 • Gemma Lalanda, Arkitekt/Partner af Frank Maali & Gemma Lalanda ML ApS

Det er snart juleaften, men allerede nu kan 45 projekter over hele Danmark glæde sig over, at de har fået støtte fra Nykredits Fond.

Det gælder blandt andet Rudme Friskole, som får midler til en modernisering af deres forsamlingshus, Vejle Kommune, der får støtte til udvikling af naturterapi for unge, sårbare borgere og Troldhøj vuggestue og børnehave, der får midler til en ny legeplads.

Projekterne spænder bredt, men de falder alle sammen inden for fondens mål som er at yde støtte til bredden, byggeriet og fællesskabet.

Se alle bevillingerne for december 2023 her.

Næste ansøgningsfrist er den 5. april 2024.

Er det relevant for dig at søge Nykredits Fond?

Hvis du overvejer at søge om støtte fra Nykredits Fond, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i fondens formål. På den måde undgår du at søge forgæves. Vi har samlet svar på en række gængse spørgsmål om at søge og modtage midler fra Nykredits Fond. Du finder vores Q&A her.

Det er også en god ide, hvis du orienterer dig i, hvilken type projekter der tidligere har modtaget støtte fra fonden. Se tidligere støttede projekter her.

Hør, hvad det har betydet for Fjordglimt Forsamlingshus at få støtte fra Nykredits Fond:

Mens fokus i mange år har været på fysisk træning i traditionelle motionscentre, bliver det nu også muligt at træne hjernen og dyrke mentalt sunde fællesskaber, når verdensnyheden: Skakkens Hus – hjernens motionscenter® – et mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer, åbner i 2024. Dansk Skoleskak står bag realiseringen, der sker med opbakning fra bl.a. A.P. Møller Fonden, den filantropiske forening Realdania og Nykredits Fond.

Dansk Skoleskak er nok bedst kendt for at organisere skoleskak på knap 600 skoler landet over, hvor 60.000 unge spiller hjernen stærk, men organisationen står også bag verdensnyheden: Skakkens Hus – hjernens motionscenter® – et mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer.

Dansk Skoleskak vil i Sølvgade 15 i København (50 m. fra Kongens Have) etablere Skakkens Hus – hjernens motionscenter® på 750 m2, så 25.000 besøgende årligt kan inviteres til mentalt sunde aktiviteter på tværs af køn og kultur, generationer og grænser. I dag rummer stedet et rejsebureau, men fra 2024 skabes et fyrtårn, hvor skoleklasser begejstres for skoleskak, spilbaseret matematik og lærer om mental sundhed, mens børn, unge, voksne og ældre inviteres til nye fællesskaber på tværs af generationer.

Professor i psykologi og ambassadør for initiativet, Svend Brinkmann, forklarer hvorfor det er et klogt træk:

”Da det fysiske arbejde blev mindre, voksede de klassiske motionscentre frem. I en fremtid med AI, ChatGPT mv., bliver der behov for mere hjernetræning. Derfor er Skakkens Hus – hjernens motionscenter® et klogt modtræk, også til den digitale tsunami, der skyller ind over os i disse år og ift. den ensomhed, som et stigende antal børn, unge, voksne og ældre oplever. Jeg er derfor glad for at være ambassadør for Skakkens Hus – hjernens motionscenter®, som et nyt mødested for mental sundhed og fællesskab på tværs af generationer”.

Ud over professor Svend Brinkmann er rektor på Designskolen Kolding og medlem af regeringens trivselskommission, professor, Lene Tanggaard, mesterkok/iværksætter, Claus Meyer og verdens bedste skakspiller, norske Magnus Carlsen, blandt ambassadørerne for Skakkens Hus – hjernens motionscenter®.

STOR FONDSSTØTTE

Ud over det indledende bidrag fra A.P. Møller Fonden på 7,5 mio. kr., støtter den filantropiske forening Realdania med 5 mio. kr. og Area9 Innovation ApS med 1 mio. kr. Sammen med opbakning fra bl.a. Otto Mønsteds Fond, Ole Kirks Fond, Nykredits Fond, virksomheder og private, kan realiseringen af Skakkens Hus – hjernens motionscenter® begynde. Støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, sikrer også royal opbakning til initiativet tæt på Kongens Have.

KULTURELT DANNENDE OG UDDANNENDE

Skakkens Hus – hjernens motionscenter® er kulturelt dannende og uddannende, når børn, unge, voksne og ældre mødes på tværs af generationer over skakbrættet. Her skal håndtryk og analoge aktiviteter skabe nye møder på tværs af generationer, hvor flere kigger op fra skærmen, kigger hinanden i øjnene og er sammen på nye måder. Det er nyt kultur- og fritidstilbud, der er åbent for alle, men som også appellerer til de mere tænksomme typer, der ikke er kendt for at råbe højest, og måske ikke tiltrækkes af de traditionelle tilbud som spejder, idræt eller kunstudstillinger.

Generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er naturligvis glad for, at Dansk Skoleskak med Skakkens Hus – hjernens motionscenter®, kommer til at hjælpe endnu flere:

”Det er en stor milepæl for alle i Dansk Skoleskak, at vi nu kan starte realiseringen af verdensnyheden Skakkens Hus – hjernens motionscenter®. Stor tak til ambassadører, fonde, virksomheder, private og alle der støtter op om, at flere kigger op fra skærmen, begejstres for skoleskak, matematik og spiller hjernen stærk i mentalt sunde fællesskaber på tværs af generationer”.

SKAKKENS HUS – HJERNENS MOTIONSCENTER® POP-UP

De kommende brugere inviteres til at medudvikle verdensnyheden, så allerede 27. september 2023 kl. 14 åbner Skakkens Hus – hjernens motionscenter® POP-UP på 150 m2 i Sølvgade, hvor børn, unge, voksne og ældre året ud inviteres til at afprøve aktiviteter og komme med input til Skakkens Hus – hjernens motionscenter®. Derefter forestår en større ombygning, inden verdensnyheden Skakkens Hus – hjernens motionscenter® officielt kan åbnes for offentligheden.

De har noget at glæde sig til i blandt andet Bjerndrup, Ramsing og Nyborg, hvor Nykredits Fond netop har uddelt midler til gavn og glæde for udviklingen i og omkring byerne. 

Ramsing får sig et nyt forsamlinghus, Bjerndrup en bålhytte – og i Nyborg får borgerne sig et helt nyt motionscentrum, som skal være med til at øge den fysiske og mentale trivsel. 

I august har fonden uddelt midler til 23 spændende projekter rundt om i hele Danmark. Uddelingerne er kun mulige, fordi Forenet Kredit – foreningen bag Nykredit og Totalkredit – hvert år giver tilskud til fondens arbejde.  

Formand i Nykredits Fond Michael Demsitz udtaler: 

“Jeg er utroligt glad for, at Nykredits Fond endnu engang kan uddele midler til en masse gode projekter. Både Nykredit og Forenet Kredit har en ambition om, at koncernen skal yde lån til hele Danmark. Den ambition understøtter Nykredits Fond ved at støtte projekter, der gavner udviklingen i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene”.

Se alle bevillingerne for august 2023 her.

Ny legeplads i Struer, grøn kulturoase på Nørrebro og et træningscenter i Svaneke. Det er bare tre ud af de 47 projekter, der har fået støtte fra Nykredits Fond i maj 2023.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Formand i Nykredits Fond, Michael Demsitz, udtaler:

Jeg er utrolig glad for, at vi endnu engang kan glæde en masse mennesker med donationer fra Nykredits Fond. Vi har en ambition om at være til gavn for hele Danmark, så det er glædeligt at se, at vi kan støtte projekter helt fra Tarm til Østerbro.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Bevillingerne fra Nykredits Fond er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – hvert år giver et tilskud til fondens arbejde.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning i uge 20 2023.

Se alle bevillingerne her.

I Danmark har vi en stærk tradition for at dyrke hverdagens arkitektur. Arkitektur, der favner os i dagligdagen. Fra vi afleverer børnene i daginstitutionen til vi dyrker vores sport i den lokale idrætsforening. I år giver Nykredits Fond Skandinaviens største Arkitekturpris til tre arkitekter, der netop har gjort sig bemærket i den arkitektur, vi møder til daglig. 

Man skulle måske tro, at det var ligetil. Men at skabe hverdagsarkitektur kræver indsigt. Her handler det ikke om at udforme store prestigebyggerier. Det handler derimod om et virke i øjenhøjde, hvor der lyttes til brugerne, og hvor kvaliteten afhænger af arkitekternes interesse for menneskers dagligdag.

Med deres helt særlige forståelse, indlevelse – og kærlighed for hverdagen – tildeles dette års Arkitekturpris på 500.000 kr. arkitekterne Eva Jarl Hansen, Lise Sehested og Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter.

Siden 1992 har tegnestuen gjort sig bemærket med et solidt aftryk i den arkitektur, vi møder til daglig.

De står blandt andet bag Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune, EVC Multihal ved Voldparken Skole, Nyboder Skole og Multihal og fritidshjemmet Tidsmaskinen ved Lergravsparken. 

Partner og arkitekt Eva Jarl Hansen udtaler: ”Vi har gennem alle årene gjort os umage for at skabe mest mulig arkitektonisk kvalitet for pengene – også på mindre opgaver. Vores fokus er altid, at bygningen skal give noget tilbage omgivelserne, og at der skal skabes en relation mellem det nye og konteksten, så der opstår en inspirerende ny helhed”.

BBP Arkitekter navigerer ofte i organisationer med små budgetter og mange stemmer. Og selvom det nærmest er en kunst i sig selv – så formår de samtidig at holde fokus og udforme langtidsholdbar kvalitet og generøse rammer for de mennesker, der skal have en hverdag til at fungere. På  beundringsværdig vis fastholder de blikket og manøvrerer sig gennem udfordringer fra personalenormeringer i institutioner til reducering af byggeriers klimabelastninger. 

I Nykredits Fond mener vi, at her skal være godt at bo og leve. Vi støtter projekter, der gavner udviklingen i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene. Derfor er vi også stolte over at kunne hylde de arkitekter, der gør disse ting mulige. 

Eva Jarl Hansen takker for anerkendelsen: ”Det betyder utrolig meget at få en bred faglig anerkendelse for tegnestuens arbejde gennem mange år, og ikke kun for et enkelt projekt. Det er også en anerkendelse af vores dygtige og engagerede medarbejdere”.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser uddeles mandag d. 8. maj kl. 16:30-19:00 i Glaskuben på Kalvebod Brygge 1-3 i København. Der uddeles i alt fire priser.

Modtagerne af Nykredits Fonds Arkitekturpriser er:

 • Arkitekturprisen (500.000 kr.): Arkitekterne Eva Jarl Hansen, Lise Sehested og Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter
 • Motivationsprisen (250.000 kr.): Arkitekt MAA, Peter Kjær
 • Bæredygtighedsprisen (250.000 kr.): Professor, Centerleder, Arkitekt MAA, Anne Beim
 • Hædersprisen (50.000 kr.): Arkitekt, Karen Kjærgaard

Fakta

Nykredits Fond uddeler hvert år Skandinaviens største arkitekturpris. Prisen gives til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987. Det er bestyrelsen i Nykredits Fond, der vælger modtageren på baggrund af en indstilling fra et fagkyndigt prisudvalg.

Nykredits Fonds Arkitekturpriser er mulige, fordi foreningen bag Nykredit – Forenet Kredit – har givet tilskud til uddelingerne.

Nykredits Fonds bestyrelse:

 • Michael Demsitz (formand)
 • Preben Sunke (næstformand)
 • Benny Kirkegaard
 • Inge Sand
 • Lotte Eskesen
 • Louise Mogensen
 • Michael Kaas-Andersen

Prisudvalget:

 • Dan Cornelius, Arkitekt MAA, Partner, Medindehaver af Cornelius Vöge
 • Marianne Levinsen, Arkitekt MAA, Marianne Levinsen Landskab ApS
 • Søren Nielsen, Arkitekt MAA, Partner Vandkunsten
 • Kathrin Susanna Gimmel, Architect, Partner JAJA Architects ApS

Kontakt:

Laura Havlit, Kommunikationskonsulent

Tlf. 42210426

[email protected]

Saunahus til vinterbadere i Farsø, Danmarks flotteste busskur i Skjern og en fællesskabspark i Bagenkop.  Det er blot tre af de projekter, der i december har fået støtte fra Nykredits Fond.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Se alle bevillingerne fra december her.

I december har fonden uddelt midler for knap 4,5 millioner kroner i alt. Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning. Næste ansøgningsfrist er 14. april 2023.

Det støtter vi

Prøveboliger på Aarø, skate- og løbehjulspark i Them og energioptimering af Lundby Kultur og Forsamlingshus. En masse gode projekter har i august fået støtte fra Nykredits Fond.

Fællesnævneren for alle projekterne er, at de gavner udvikling i byerne og levedygtigheden i lokalsamfundene rundt omkring i Danmark.

Nykredits Fond målretter sine midler til initiativer, der tages i fællesskab af en gruppe borgere, har relation til bygninger, boliger eller nærmiljø og som bidrager til at opbygge mere levedygtige landsbyer eller mere inkluderende byområder.

Se alle bevillingerne fra august her.

I august har fonden uddelt midler for knap 6,2 millioner kroner i alt.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning den 17. august.

Nykredits Fond har i maj uddelt midler til 67 projekter rundt om i hele Danmark. Projekterne spænder fra renovering af legepladser i Næstved til ny købmandsbutik på Strynø.

Se alle bevillingerne her.

Alle, som har ansøgt fondsmidler i denne omgang, har fået direkte svar på deres ansøgning fra 17. maj 2022.

Næste ansøgningsfrist er 26. juli 2022.