Her er Arkitekturprismodtagere 2024

D. 16. maj 2024 stod i arkitekturens tegn – i hvert fald i Nykredits Fond. Her var årets arkitekturprismodtagere samlet for at blive æret og hyldet for deres arbejde.

Men den store hyldest blev faktisk allerede skudt i gang for nogle uger siden. Her var bestyrelsesmedlem i Nykredits Fond Marie Bender Foltmann nemlig taget ud på arkitekternes tegnestuer og kontorer med kamerahold, blomster og diplomer for at overraske prismodtagerne.

Og overrasket, det blev de. Se selv med herunder.

Årets arkitekturprismodtagere er:

Arkitekturprisen 500.000 kr.

  • Erik Brandt Dam, Arkitekt og Landskabsarkitekt
  • Charlotte Skibsted, Landskabsarkitekt

Erik Brandt Dam og Charlotte Skibsted modtager dette års Arkitekturpris for deres arkitektoniske samarbejde. Sammen udgør de gennem deres fælles projekter et partnerskab med deres klare rollefordeling og stærke individuelle kompetencer. Erik som facilitator for processen og Charlotte med den videdes substans – evnen til at lade det bevidst utilpassede spille sammen med Eriks præcision.

De er bl.a. blevet indstillet for deres fælles projekt ”Bispebjergs Helende Haver”. 

Arkitekturprisen er på 500.000 kr. og uddeles hvert år til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet (fx bygningsarkitektur, bygningskunst eller byplanlægning). Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987.

Motivationsprisen 250.000 kr.

  • ReVærk v. Simeon Østerlund Bamford, Arkitekt
  • ReVærk v. Mathias Nørgård, Arkitekt

Tegnestuen ReVærk er drevet af en virketrang for at undersøge naturmaterialer og dets utallige sammenbygningsformer. De har formået at kaste lys over overbevisende og enkle arkitektureksperimenter og ladet dette spire til en hel vifte af projekter, skalamodeller, arkitektoniske visioner samt konstruktioner, detaljer og helheder, som forener håndværk, natur og arkitektur. Det er glædeligt at se, at værkstedet er en drivkraft, hvor der bogstaveligt eksperimenteres.

ReVærk v. Simon Østerlund Bamford og Mathias Nørgård er bl.a. indstillet for deres værk ”House of Nature” ved Silkeborg.

Nykredits Fonds Motivationspris på 250.000 kr. bliver uddelt til en eller flere talentfulde yngre arkitekter, der har gjort sig bemærket i branchen og offentligheden – også uden nødvendigvis at have realiseret nogle projekter. Prisen er tænkt som opmuntring til at fortsætte og videreudvikle et allerede synligt talentfuldt arbejde. Motivationsprisen er uddelt siden 1991.

Bæredygtighedsprisen 250.000 kr.

  • Kasper Guldager Jensen, Arkitekt

Den grønne omstilling går, også i byggebranchen, alt for langsomt. Det er ikke Kaspers skyld. Han har nemlig igennem de sidste ti år bidraget mere end ret mange andre til at bevidstgøre branchefæller om potentialet i den grønne omstilling. Kasper Guldager Jensen er en gudsbenådet netværker- en handlingens mand, der skaber sine resultater i nuet – på møder og workshops med samarbejdspartnere, hvor han insisterende og skarpt analyserende træffer hurtige og sikre beslutninger, som er kendetegnet ved at være på én gang snævert formålsrettede og bredt kommunikerbare.

Bæredygtighedsprisen er på 250.000 kr. og bliver givet til en eller flere arkitekter, der har særligt fokus på, at arkitektur, miljø og klima går op i en højere enhed. Prisen blev etableret i 2015.

Arkitekturprismodtagerne indstilles af Nykredits Fonds Prisudvalg. Det arkitekturfaglige prisudvalg består af:

  • Dan Cornelius, Arkitekt, Partner/medindehaver af Cornelius Vöge
  • Marianne Levinsen, Arkitekt, Marianne Levinsen Landskab ApS
  • Søren Nielsen, Arkitekt, Partner af Vandkunsten
  • Gemma Lalanda, Arkitekt/Partner af Frank Maali & Gemma Lalanda ML ApS