Skakkens hus – hjernens motionscenter. En verdensnyhed i København.

Mens fokus i mange år har været på fysisk træning i traditionelle motionscentre, bliver det nu også muligt at træne hjernen og dyrke mentalt sunde fællesskaber, når verdensnyheden: Skakkens Hus – hjernens motionscenter® – et mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer, åbner i 2024. Dansk Skoleskak står bag realiseringen, der sker med opbakning fra bl.a. A.P. Møller Fonden, den filantropiske forening Realdania og Nykredits Fond.

Dansk Skoleskak er nok bedst kendt for at organisere skoleskak på knap 600 skoler landet over, hvor 60.000 unge spiller hjernen stærk, men organisationen står også bag verdensnyheden: Skakkens Hus – hjernens motionscenter® – et mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer.

Dansk Skoleskak vil i Sølvgade 15 i København (50 m. fra Kongens Have) etablere Skakkens Hus – hjernens motionscenter® på 750 m2, så 25.000 besøgende årligt kan inviteres til mentalt sunde aktiviteter på tværs af køn og kultur, generationer og grænser. I dag rummer stedet et rejsebureau, men fra 2024 skabes et fyrtårn, hvor skoleklasser begejstres for skoleskak, spilbaseret matematik og lærer om mental sundhed, mens børn, unge, voksne og ældre inviteres til nye fællesskaber på tværs af generationer.

Professor i psykologi og ambassadør for initiativet, Svend Brinkmann, forklarer hvorfor det er et klogt træk:

”Da det fysiske arbejde blev mindre, voksede de klassiske motionscentre frem. I en fremtid med AI, ChatGPT mv., bliver der behov for mere hjernetræning. Derfor er Skakkens Hus – hjernens motionscenter® et klogt modtræk, også til den digitale tsunami, der skyller ind over os i disse år og ift. den ensomhed, som et stigende antal børn, unge, voksne og ældre oplever. Jeg er derfor glad for at være ambassadør for Skakkens Hus – hjernens motionscenter®, som et nyt mødested for mental sundhed og fællesskab på tværs af generationer”.

Ud over professor Svend Brinkmann er rektor på Designskolen Kolding og medlem af regeringens trivselskommission, professor, Lene Tanggaard, mesterkok/iværksætter, Claus Meyer og verdens bedste skakspiller, norske Magnus Carlsen, blandt ambassadørerne for Skakkens Hus – hjernens motionscenter®.

STOR FONDSSTØTTE

Ud over det indledende bidrag fra A.P. Møller Fonden på 7,5 mio. kr., støtter den filantropiske forening Realdania med 5 mio. kr. og Area9 Innovation ApS med 1 mio. kr. Sammen med opbakning fra bl.a. Otto Mønsteds Fond, Ole Kirks Fond, Nykredits Fond, virksomheder og private, kan realiseringen af Skakkens Hus – hjernens motionscenter® begynde. Støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, sikrer også royal opbakning til initiativet tæt på Kongens Have.

KULTURELT DANNENDE OG UDDANNENDE

Skakkens Hus – hjernens motionscenter® er kulturelt dannende og uddannende, når børn, unge, voksne og ældre mødes på tværs af generationer over skakbrættet. Her skal håndtryk og analoge aktiviteter skabe nye møder på tværs af generationer, hvor flere kigger op fra skærmen, kigger hinanden i øjnene og er sammen på nye måder. Det er nyt kultur- og fritidstilbud, der er åbent for alle, men som også appellerer til de mere tænksomme typer, der ikke er kendt for at råbe højest, og måske ikke tiltrækkes af de traditionelle tilbud som spejder, idræt eller kunstudstillinger.

Generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er naturligvis glad for, at Dansk Skoleskak med Skakkens Hus – hjernens motionscenter®, kommer til at hjælpe endnu flere:

”Det er en stor milepæl for alle i Dansk Skoleskak, at vi nu kan starte realiseringen af verdensnyheden Skakkens Hus – hjernens motionscenter®. Stor tak til ambassadører, fonde, virksomheder, private og alle der støtter op om, at flere kigger op fra skærmen, begejstres for skoleskak, matematik og spiller hjernen stærk i mentalt sunde fællesskaber på tværs af generationer”.

SKAKKENS HUS – HJERNENS MOTIONSCENTER® POP-UP

De kommende brugere inviteres til at medudvikle verdensnyheden, så allerede 27. september 2023 kl. 14 åbner Skakkens Hus – hjernens motionscenter® POP-UP på 150 m2 i Sølvgade, hvor børn, unge, voksne og ældre året ud inviteres til at afprøve aktiviteter og komme med input til Skakkens Hus – hjernens motionscenter®. Derefter forestår en større ombygning, inden verdensnyheden Skakkens Hus – hjernens motionscenter® officielt kan åbnes for offentligheden.